Olta Balıkçılığı Genel Bilgileri

12-03-2021 08:20
Olta Balıkçılığı Genel Bilgileri
Kendine hobi arayanlar, boş vakitlerinde ne yapacaklarını bilemeyenler, yada balık tutmak isteyip aklının bir köşesinde "hep balığa çıkmak"  olan ama bir türlü nasıl başlayacağını bilemeyenler için bu yazımız bir kılavuz olacaktır, umuyoruz!
Hep duyarsınız "3 tarafı denizlerle çevrili ülkemiz" diye ama malesef böyle bir nimetin kıymetini pek bilemiyoruz, 3 tarafımz denizlerle çevrili ama neredeyse denizi olmayan bazı ülkelerde olta balıkçılığı bizden çok, adamlar göllerde tatlı sularda yapıyor olta balıkçılığı hobisini. Ama güzel ülkemde böyle mi, çevremiz deniz, akarsular, tatlı su kaynakları, göller barajlar çok var canım Türkiye'mde! Ve inanın bu hobiyi yapmak için yani olta balıkçılığına başlamak için en doğru coğrafyadayız...
Balık az derler eski balıkçılar doğal olarak, evet balık az ama amacımız bizim zaten bu işin zevkine varmak ise balığın azlığı çokluğu değil bizi ilgilendiren, bu hobiyi yaparken ne kadar keyif alacağımız önemli. İşte tamda bu noktada olta balıkçılığının keyfini arttıran yada kişilere göre farklı balıkçılık disiplinleri oluşmasını sağlayan istekler devreye giriyor. 
Hele bir disiplin var ki tüm dünyada İstanbul'dan başka bir yerde yapılmıyor. KURŞUN ARKASI BALIKÇILIĞI evet evet yanlış duymadınız İstanbul boğazında icat edilen ve bir çeşit spin de sayılabilen bir balıkçılık türü bu ve lüfer türü balıklarda çok başarılı sonuçlar veren bir balıkçılık
Neyse  :) balıkçılık türlerine ilerleyen yazılılarımızda gireceğiz, şimdi asıl amacımız bu hobiye başlamanızı sağlamak yada başladıysanız nasıl bir tür balıkçılık yapacağınıza yada yaptığınız avcılıktan alacağınız keyfi arttırmaya yönelik bilgiler vermek. 
Kendinize bir hobi arıyorsanız balık tutmaya başlamanın tam zamanı :) yada balıkçılığa başladınızsa keyfiniz çıkarmanın tam zamanı çunkü bu yazımızla en azından balıkçılığın en temel bilgilerini en genel doğrularını okumuş olacaksınız.
Öncelikle olta balıkçılığına başlayacağınız yer, daha doğrusu yaşadığınıza yere göre yapacağınız balıkçılık türüne doğru karar vermeniz gerekiyor, şöyle ki, eğer İzmir'de yaşıyorsanız çupra tutmanız kaçınılmaz buna göre bir ekipman almanızda fayda var, ama Ankara'da yaşıyorsanız ve çok fazla kıyı şehirlerine yolunuz düşmüyorsa :) tatlı su balıkçılığına yönelmenizde fayda var. 
Duyar gibiyim :) birileri diyor ki ne yani her tür balıkçılık için ayrı malzeme ayrı ekipman mı olacak, evet aynen öyle; bu işten keyif almak istiyorsanız doğru bilgi ve doğru malzemeyle balıkçılık yapmalısınız ki işte tam da bu sebepten dolayı bizim gibi bu işi uzun yıllardır yapanların genelde farklı farklı birçok ekipmanı hem spin kamışı hem lrf kamışı hem surf kamışı ve veya seti oluyor. Zaten işin içine girince yapacağınız balıkçılık türünde değişikliklerde yapabiliyorsunuz yada bir kaç disiplini birlikte yürütebiliyorsunuz. 
En temel haliyle zaten olta balıkçılığı disiplinlerini şu şekilde sıralayabiliriz.
*Sazan balıkçılığı (sonradan ekledim açıklamayı aşağıda görünce anlayacaksınız)
Bu en genel disiplinler, teknenin içinde yada lrf'nin içinde de birkaç alt disiplin oluyor ama onlara girmek için erken.
Bazı hobidaşlar "tatlı su" ve "tuzlu su" yani deniz balıkçılığı olarak ayrım yapıyor ama bence günümüzde bu ayrım kalmadı, çunkü denizde lrf yaptığımız ekipmanla sadece yemi değiştirerek tatlı suda da balıkçılık yapabiliyoruz. Belki sazan balıkçılığını biraz ayırabiliriz çunki sazan avı dünya çapında bir seramoniye dönüşmüş ve bunu layıkıyla yapanların günlerce zaman ayırdığı bir disiplin. Ve ayrıca sazan ekipmanları da kamış türleri ve makineleri olarak diğer disiplinlerden ayrılabilir. Evet şimdi üst satıra cıkıp sazan avcılığını bu disiplinlere eklemeye karar verdim. Sazan balıkçılığına malzemleri ekipmanları kamışları makineleri hepsi ayrı bir yazı konusu olabilir, hatta sazan yemleri bile hazırlanışı uygulanışı vs tek başına bir konu olabilir. 
Neyse konuya devam;
Şimdi bulunduğunuz yere göre ve biraz araştırarak çevrenizdeki balık türlerine göre hedef belirleyip bir disipline karar verebilirsiniz. karar verdikten sonra size gerekli en temel 3 şey var.
*Kamış
*Makine
Evet önce kamışa karar veriyoruz sonra kamışa uygun bir makineye karar veriyoruz ve en sonunda da makineye uygun bir misina yada ipe karar veriyoruz ki artık son yıllarda hemen herkes her disiplinde ip kullanmaya başladı çunkü çok avantajı var. İp seçimi bile ayrı bir yazı konu olacak ileride.
Yemleri, kullanacağınız diğer malzemeleri, genelde belirli hedef türe göre seçiyorsunuz. Şöyle ki diyelim bir spin seti yaptınız, bu spin setinin maliyeti bütçenize göre değişebilir ama kullanacağınız diğer yem vb malzemeler hemen hemen aynı fiyatlarda olur, yani 500 liralık bir spin setiniz de olsa 5000 liralık bir spin setinizde olsa balıkta kullancağanız diğer yemler cantalar vs. malzemeler fark etmiyor aşağı yukarı aynı fiyatlarda. Yani bir merada levrek tutacaksanız ve o merada atıyorum usami combo pop çalışıyorsa, setiniz ne olursa olsun usami combo pop maket alıyorsunuz eninde sonunda :) bu bir örnekti, her tür için genel geçer belli etkili maketler yada yapay yemler var. 
Ya da yemli av yapmaya karar verebilirsiniz o zamanda ona göre bir surf seti yapıp bu işe başlayabilirsiniz. yada boğaza yakın oturuyorsunuz ve ben istavriti seviyorum diyorsanız ona göre bir kamış makine seti yapabilirsiniz.
Sonraki yazılarımızda istavrit yada lüfer yada levrek gibi türler için av disiplinlerini anlatan yazılarımız olacaktır, dediğim gibi bu girizgah ve en genel hatlarıyla balıkçılık hakkında bilgiler. 
Bu yazı böyle uzar gider en iyisi daha uzatmamak :) balıkçılıkla ilgili bilmeniz gereken ilk şey çok keyifli bir hobi olduğudur.
Hepinize rastgelsin...


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.